Állás Interjú


Tagek:
Írta: toshy
Publikálva: 2014-05-22 11:51:44Jó régen írtam utoljára. Most sem tudok sűrűbben írni. De kb. ősztől ígérem kicsit megszaporázom az irományaimat. Amit most meg akartam osztani az olvasókkal az egy érdekesen alakult állás interjú :)


Adódót egy helyzet, mondjuk mindig adódik, de sosem érdeklődtem igazán komolyan. Általában úgy rázom le ezeket a helyzeteket, hogy a fizetés igényemet belövöm egy olyan szintre amilyen szintet ha elfogadnak akkor már beszélgethetünk, de általában inkább elutasítják. Ebben az esetben is így volt. Mondtam egy összeget mondták ok, beszélgessünk. Telefonos interjú első kör, személyes interjú a fejvadásszal második kör, Utána még aznap elmentünk és lezavartuk a harmadik kört.
Szakmai beszélgetés volt, fizetési igényről nem volt szó.
Próbálta lefesteni a képet ami a cégnél van / volt. Miközben engem egyre jobban kerített a hatalmába egy olyan érzés, hogy basszus itt szó szerint KÁOSZ van. Nem arra gondolok, hogy heterogén a rendszer, hisz mint mindenhol a KKV -nál nem lehet egységesíteni a platformot, Még Enterprise környezetben sem teljesen heterogének a rendszerek. Mesélek egy példát.
Miközben végig vezetett az irodákon, és mindenhol bemutatott (Nem is értem miért, még nem is fogadtam el az állást.) mesélte, hogy ők úgy dolgoznak, hogy mondjuk indul egy projekt, akkor a fejlesztő , meg rendszergazda, meg aki dolgozik még a projekten egy helységbe, egymáshoz közel ülnek. Következő projektnél pedig más csoportok alakulnak, az addigi pedig ugye felbomlik. Ez bizonyára nagyon hatékony munka végzés tudd lenni a projekt elkészülésének szempontjából. Ellenben természetesen nem készül dokumentáció, nincs központi log szerver / log elemzés, nincs központi felhasználó, nem auditálható ....... stb stb nagyon sok mindent sorolhatnék még. Persze az előbb hozott példa nem zárja ki, azokat a hiányosságokat amiket felsoroltam vagy találtam, de együtt véve csak növelte a KÁOSZ faktort. Miközben bennem egyre nőt ennek az egésznek a felismerése, mondhatnám ahogy egyre tisztábban láttam, jött egy kérdés az interjúztatótól.

- Hogy látod a helyzetet. Kérdezte.

- Mármint mire gondolsz ? - Kérdeztem vissza persze, és már előre féltem tőle mit fog mondani.

- Hát a rendszerünkre.

- Khm. - köszörültem meg a torkom. Gondoltam basszus jól belekérdeztél a közepébe. Meg azon is gondolkodtam, hogy vajon lejött az arcomról a véleményem ?

Azért próbáltam finoman fogalmazni. Vettem egy nagy levegőt.

- Őszinte leszek, ha továbbra is ilyen ütemben növekedtek, akkor ez a jelenlegi rendszer nem működtethető, nem fenntartható. Össze fog omlani.

Láttam az arcán a megdöbbenést, hogy ilyet mondtam, aztán láttam azt is, hogy ez már megtörtént párszor. Nem bántam túlságosan azt ami elhagyta a számat, mivel már rég lemondtam arról , hogy egy ilyen helyen dolgozni akarjak. Még erőlködőt kicsit az illető, hogy de hát ez most is működik, de ügyesen hárítottam, hogy én is úgy gondoltam, hogy „Ha ilyen ütemben fejlődnek tovább”. Ő is látta rajtam, hogy értem, én is láttam rajta hogy érti. Egyébként a cég kb. 10 fővel indult, ma kb. 30, 40 -en vannak, és most alakítanak ki új irodát. A cég nevét nem árulnám el, de annyit mindenképp elmondanék hogy szinte csak állami, vagy állam közeli cégeknek dolgoznak. Na jó nem kis cégeknek. Ez nekem nem annyira tetszett, mert mi van ha jön egy kormány váltás, és az eddig bennfentes aki szerezte a melókat kinfentes lesz ? :-D Rá is kérdeztem.

- Van más megrendelés is államin kívül ?

Mire ő értetlenkedve.

- Persze – és felsorolt pár ugyan olyan állami, vagy állam közeli céget - Mi több lábon állunk.

Nem szálltam vele vitába, nem értette, vagy nem akarta érteni az aggályaimat.

Őszintén szólva még tettem magamban egy utolsó szellemi megerőltetést, és megpróbáltam elképzelni, hogy nekik dolgozom. Be jövök nap mint nap, és konkrétan semmi mással nem foglalkozom, csak tüzet oltom. Hozom vissza a behalt rendszereket. Folyton stressz hogy ez sem megy az sem megy, semmi sem megy csináljak valamit. Nem bírtam magammal, és még kérdeztem egy utolsót, hogy nincs IT Architect -jük ? Nincs. Vagyis architcet jellegű munkát az illető végez. Látszott hogy nincs egy egységes jövőképük arról, hogy hogyan, merre haladjanak IT -s kérdésekben tovább. A Fejvadász végig ott volt az interjú alatt, de nem nagyon szólt bele a dolgokba. Mikor elbúcsúztunk a fejvadász kifaggatott.

Csak annyit mondtam neki:

- Köszönöm de nem érdekel.

- Pedig még a pénzről nem is eset szó, miért nem érdekel ?

- Azért mert nem Rendszermérnökre / Rendszergazdára van szükségük hanem egy Arhitectre aki pontra teszi őket.

- És egy ilyen állást el vállalnál itt ?

- Mondom ha ilyet keresnének, akkor beszéljünk újra.


Úton haza felé azon gondolkodtam, hogy basszus eljutottam odáig, hogy nem teszek meg mindent a pénzért, és vissza tudok / merek utasítani egy ilyen „lehetőséget”. Nagyon jó érzés volt, na nem csak azért mert vissza utasítottam őket, hanem azért is, mert úgy látszik válogathatok a munka ajánlatok között is. Ez pedig mindenképp jó jel. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy már a fejvadászt sem akartam meghallgatni, mert épp munka hely váltás közepette voltam, és épp a felmondási időm elején voltam. Ezt természetesen közöltem a fejvadásszal is. De hát erősködőt, én meg engedtem. Biztos eljön majd az az idő is amikor örülnék egy ilyen állásnak de mint a mellékelt példa mutatja ez nem most van.Remélem nem fárasztottalak le túlságosan kedves olvasóm, és köszönöm, hogy eljutottál odáig hogy már ezeket a sorokat olvasod.

Szólj hozzá

Hozzászólások(1)