RHEV VM Status Update


Tagek: RedHat, RHEV, Virtual,
Írta: toshy
Publikálva: 2013-07-11 14:27:50


A Redhat virtualizációs környezetben ( továbbiakban RHEV ) előfordulhat olyan eset, amikor egy Virtuális gép (továbbiakban VM) Live Migration -t hajt végre vagyis épp költözne egyik hypervisor -ról ( továbbiakban host) egy másikra. Mi van akkor, ha épp e művelet közben a cél host is el tűnik mint működő képes host.

Na most egy ilyen pillanatban a VM helyzete pont semmilyen, a régi Host -on már nincs az új host -on nem tudott elindulni. A RedHat virtualizációs manager -ben ( továbbiakban RHEVM ) a státusza a VM-nek “Migrating To” és sajnos ott vár valószínűleg a végtelenségig. Sajnos az RHEVM WEB gui -jából semmit nem lehet ilyenkor csinálni vele. Illetve törölni a VM-et lehet, de valjuk be ilyenkor ezt szeretnénk a legkevésbé ! Szóval bár aktívak a menük, de nem hajtja végre sem a “Cancel migration” -t, sem a “ShutDown” -t , sem semmit.

A Következőt sikerült tennem amivel megoldottam ezt a hibát:


Először végig kell nézni a host-okon hogy fut-e valamelyik processz listájában.


ps -ef | grep qemu-kvmHa sehol sem fut akkor be kell lépni az RHEVM -re és mivel mindent adatbázisban tárol (PostgreSQL), így a VM -ek jelenlegi státuszát is, egyszerűen átírtam azt egy SQL paranccsal.


"UPDATE vm_dynamic SET status=0 WHERE status=6"
A 6-os státusz a “Migration To” de célszerű előtte lekérdezni a táblát és egy ID-val pontosítani, hogy épp melyik VM-et szeretnénk felülírni. A 0-s státusz a „Shutdown” -t jelenti.

Nem szép megoldás
Különösen annak fényében nem, hogy elvileg ez egy fizetős termék, és a GUI -nak ezt tudnia kellene. De ahogy mondani szokták a cél szentesíti az eszközt. Végtére is a probléma megoldódott. Megjegyezendő, hogy bár egy Live Migration során a VM nem áll le, ebben az esetben egy durva Power off történik, és újra el kell indítani.

Szólj hozzá

Hozzászólások(0)