RHEV Bevezető


Tagek: Linux, Egyéb, RedHat, RHEV, Virtual, Cloud,
Írta: toshy
Publikálva: 2013-06-10 12:30:51


RHEV 3.1 intro


Mostanában virtualizációval kell foglalkoznom. Meg kaptam eme nemes feladatott, pedig Root látja lelkemet, nem vettem részt még ebben a témában. Persze tudom jól, hogy van Xitrix, meg VMWare, de ha lehetett én mindig ki maradtam ezekből. Ennek nincs különösebb oka, csak mint hálózatos rendszergazda nem tartottam ezt az irányt elsődlegesnek. Persze már rég nem csak hálózatos rendszergazda vagyok, de valahol mélyen legbelül szeretem még mindig azt gondolni, hogy tulajdon képen én hálózatos szaki vagyok, és néha beszagolok a többi témába....

Nos mindegy is a lényeg hogy virtualizáció. Történt ugyanis, hogy hosszas rágódás után (nem vicc, kb 1-1,5 évet gondolkodtak rajta) cégünk úgy döntött hogy bele csapunk a lecsóba, és virtualizálunk. Ehhez gyorsan teszteljem ki a Redhat -féle KVM -es virtualizációt, esetleg ismertebb nevén az RHEV -et, met nálunk ez lesz. Állítólag számba lett véve a Hyper-V, és a VMWare is. Jómagam is a VMWare -t javasoltam, de a döntés nem az én kezemben volt. Hogy miért született ez a döntés, azt nem szeretném meg magyarázni, bár van tudomásom róla. Ebben az esetben ez nem releváns. Az egy éves gondolkodás hoz képest kb 2 hetet kaptam a kitesztelésre ….... ( No Comment ).

Nos megoldottam valamilyen szinten, persze mindjárt gondoltam, hogy majd itt is megosztom a tapasztalataimat, és szépen szorgalmasan elkezdtem dokumentálgatni a dolgokat. Észre vettem, és egyébként ez egy mega plusz a RedHat -nek, hogy amiket le irogatok, hogy mit hogyan az mind szépen tisztán, szabadon, többféle formátumban (html, pdf, epub) megtalálható a RedHat oldalán mint dokumentáció. Nem sok értelmét láttam még egyszer le írni ezeket, minek után max. annyi előnye lehet, hogy Magyarul van meg, Angol helyet.

Ettől még szeretnék veletek megosztani dolgokat, és igyekszem nem sokat ismételgetni olyan infókat amik a hivatalos dokumentációban is benne van. Olyan dolgokkal igyekszem majd elő jönni amik egyedi problémák, és megoldások voltak, amire esetleg nincs információ más oldalakon.

Véleményezést meg köszönök kommentekben.

Szólj hozzá

Hozzászólások(0)