Evolution vs Thunderbird


Tagek: Egyéb,
Írta: toshy
Publikálva: 2010-04-27 10:30:06

Április 20-ikán írt egy blog bejegyzést trey a hup-on, saját blogjában, miszerint mostanáig az Evolution levelező rendszert használta, de kíváncsi volt mit tud most a Thunderbird legújabb verziója, és hát ő marad a TB-nél.

Ez a blog bejegyzés már csak azért is érdekelt, mert (mintha valami volna a levegőben) tőle teljesen függetlenül, Ápr. 21 -ikén pont ebben a felállásban én is megnéztem magamnak az említett TB-t. Egyetlen különbség talán az volt, hogy míg ő az Ubuntu repó-ból tette fel, addig én hivatalos oldalról töltöttem le, de ugyan azt a verziót, lévén az a legújabb. Ja és még egy különbség azért volt, engem nem tudott maradéktalanul meggyőzni a TB.

Lássuk miért:
Két óriási hiány érzetem van a TB-vel kapcsolatban.
   1.Használok egy ingyenes LDAP-os címtár adatbázist. Ezt ugyan tudja kezelni a TB, de nem minden mezőt hozz vissza, például a fényképeket. Eltudom képzelni, hogy ez nem a TB hibája mert ezeket Evolution-al töltöttem fel, de még talán az is lehet hogy TB-be be tudnám állítani, hogy mit honnan töltsön le , és mit jelenítsen meg az LDAP adatbázisból.

   2.Igen gyakran, és állíthatom , nagy hatékonysággal használom a Google naptárját. Evolution erre nem csak olyan szinten van felkészítve, hogy megjelenítse, de akár szerkeszteni, vagy új eseményt is tudok felvenni. Mindezt úgy hogy nem ICAL formátumként kezeli, hanem natív-an. A TB. is kezeli, de alapból csak ical impotálás-ra van lehetőség, amihez ugye az kell, hogy a naptáramat a google kezelő felületén mindenki számára elérhetővé kell tegyem, ez ki van csukva. Illetve létezik google calendár plugin TB-hez, de szerintem ugyan azt csinálja mintha én manuálisan be importálnék egy ical-t. Legalábbis abból amit tudd , és ahogyan, én ugyan annak látom.

Van még problémám TB-vel de igazából ezt nem nevezném sem óriási hiányosságnak, sem hatalmas hibának, ellenben igen bosszantónak ! Persze az is lehet, hogy nem sikerült jól beállítanom, és van rá lehetőség. Szóval arról van szó, hogy szinte csak laptopról melózom, és különféle hálózatokon vagyok, és különböző hálózatoknak különböző smtp szerverre van. Na most hiába van meg a lehetőség több smtp szervert is felvenni, „on the fly” nekem sosem sikerült váltanom köztük. Különböző multi SMTP -foglalkozó add-on -t is kipróbáltam. De nem ment. Bevallom nagyon sokáig Evolution-ben sem tudtam hogyan kezeljem ezt a helyzetet. De sikerült ! Igazából két mail account-ot vettem fel, két külön smtp szerverrel ugyan arra az email címre, és mielőtt elküldöd ki tudod választani milyen mail acc-al küldje. Ez sem tökéletes, de működik.

Azért van mit mondjak a TB. előnyére is ! Például ahogy a spam-nek jelölt leveleket kezeli. Ugyanis az evolution-ben az csak egy nézet, hogy a SPAM-nek jelölt levelek egy Junk könyvtárban vannak. Igazából csak bejelöli junk-nak, majd ezeket nem mutatja az inbox-ban, hanem külön könyvtárban ugye. Valamint mintha jobbnak és hatékonyabbnak látnám a külső spam filter lehetőségeknél a SpamPal-t mint a Bogofiltert. Ez igazából egy régebbi megfigyelésemen alapszik, és most túl kevés volt a teszt időszak ahhoz, hogy ezt most is bizton állíthassam. Régebben stabilabb is volt, mint az evolution, és most sem rosszabb, csak a evolution-él maradtak ki a fagyások.
Szépen lassan stabilabb lett.

Szólj hozzá

Hozzászólások(0)