Tivoli Storage Manager


Tagek: TSM,
Írta: toshy
Publikálva: 2008-07-25 06:44:05

Csapjunk a közepébe.

Hálózatos “szakemberként” dolgozom.
Ehez képest, szerintem rossz Magyar szokásként természetesen mást is csinálok, pl Linux, AIX, TSM, SAN, Active Directory, ….. stb nem írnék le mindent.

Na most (Tavaly volt, 2007 Augusztusában) megkaptam mint feladatott a TSM -em adminisztrációját. :-( YES

Kénytelen voltam dokumentálódni, mert ugye tanfolyam az nyista, ( illetve egyett csak sikerült, de az 1 évre rá volt mire megkaptam.) Kezdem a dolgot megszeretni, jó cucc ez nagyon, kár hogy olyan drága, úgyértem, hogy egy kisválalatnak nem nagyon éri meg.
Egy TSM szerver kb ~200 EFt.
Kliensekként ugyanannyi, és ez még csak a software.
Hardware oldalról kellene egy nagyobbacska storage, ez nagyjából nem gond, de egy “tisztességes” TSM -hez kell egy Tape Library is.Na ez már húzós. Sajnos nem tudok erről árakat írni.

Azért irtam hogy “tisztességes”, mert meg lehet ezt oldani másképp is mondjuk Virtual Tape -el, ami megint nem olcsó, de majd mutatok egy másik megoldást is, ami tényleg huszárvágásként oldja meg ezt a Tape kérdést.
Szóval TSM -et töbféle képpen fel lehet épiteni, igazából ez teljesen a rendszermérnök elgondolásán múlik, úgy is mondhatnám, hogy “Megnézem a TSM szerver -ed, és megmondom ki vagy !” Szerencsére , vagy pont nem, de én már egy működő képes TSM szervert örököltem, és meg kell mondjam, hogy, nagyon jól össze rakot kis rendszert kaptam. (Thx Sly).

A TSM szerverünk kb úgy néz ki, hogy a Primary POOL az a DISK alrendszer, és a COPY POOL meg a TAPE alrendszer. Ugye ez azt jelenti, hogy mindent amit ment a TSM az mind megy DISK -re , és erröl megadott időközönként, másolatot készit TAPE-re. Ez több megfontolásból is nagyszerü elgondolás. például ha vissza kell valamit állitani akkor az TAPE ről igen sokáig, de legalábbis sokkal tovább tart, mint DISK -ről. Volt nemrég egy tanfolyam, amin közölték, hogy “ez azért veszélyes, mert azért egy szalag mindig is megbízhatóbb lesz mint egy winchester“. Lehet, de na és ? Hát megvan nekem szalagon is minden ami DISK -en, egyszerüen sokkal gyorsabb így a TSM ha előbb DISK -re dolgozik, és csak később TAPE -re. Szóval szerintem ez így nagyon is király. Azt is mondták, hogy sokkal több probléma szokot lenni a disk alrendszerekkel mint egy szalagos rendszerrel. Ugye nem kell mondanom, hogy a disk alrendszeren valamijen RAID -et értek, mondjuk 5 -s, legjobb ha “hot swapable” vagy hogy is mondják. Ezzel lerendeztük ezt a “problémás” részt is.

Akkor most leírnám hogyan spóroljunk meg jó pár Ezer dollárt. Ugye egy szalagos egység az szekvenciális egység, “na beugrott már esetleg valakinek ?”, és mi szekvenciális egység még ?. Hát a sima egyszerű FILE !

Na akkor lássuk csak menyibe kerülne egy vállalkozásnak egy ilyen:

  • TSM szerver license ~200 E Ft
  • TSM klinseként license ~200 E Ft
  • SATA Raid ~400 EFt (ez egy 12 winyós durván 12 TB -os )
  • Szerver, igazából szerintem ez attól függ ki milyet tud szerezni, az I/O teljesítményre kell figyelni.


Akkor TAPE-et nem vesszünk ugye, OP rendszert direkt nem írtam, használjatok szabad szoftwaret, pl Debian -t, és így nem is annyira drága igaz ?
Majd esetleg egy másik alkalomal megosztoim veletek egy Debian install menetét, ami azért lesz kicsit különös, mert a Debian nincs a támogatott rendszerek között, de azért működő képes tud lenni.

Persze egy kisebb vállalkozásnak ez rengeteg, de nekik nem ez a fajta biztonsági mentés kell.

Beszéljünk egy kicsit a szerver oldali, valamint a kliens oldali platformokról. A TSM szerver oldalon mükodik M$ Windowson, AIX -on, azt hiszem Megy SUN -on , és HPUX -on is, valamint Linux -on. A kliensoldal még többszínű, majdnem az összes kliens, szerver oprendszert, és file rendszert támogatja, sőt úgynevezet “Tivoli Data Protection” -el tud “realtime -ban” mentést is produkálni több mail szerverrel, adatbázis szerverrel, úgy mint, Outlook, Lotus Notes, M$ SQL szerver, Oracle, IBM DB2, …. .stb.

Na bevezetésnek ennyit a TSM -ről, úgy gondoltam, hogy a mindennapi okulásaimat megosztom veletek ezen a blogon.

Mit szóltok ?

Szólj hozzá

Hozzászólások(0)